NyitólapAktuálisPatent
Szelence


BIOTEOMED.ORG


Aktuális     2018

A  

RENDSZERBIOLÓGIA  

IMMUN  DIALEKTUSA13-2Fókuszban: Zika vírus 2018 

A Zika fertőzés 2015-2016-ra felgyorsult geográfiai szóródása, a járványhullám latin-amerikai tetőzése már mögöttünk van; a tanulságok és a szövődményes egészségügyi következmények azonban figyelmeztetnek; a változékony életciklusú vírusokkal mindez bárhol és bármikor megismétlődhet.
Jelenleg még nem áll rendelkezésre human alkalmazásra engedélyezett anti-Zika kemoterápiás készítmény, vagy vakcina. 2016 és 2017 epidemiológiai, kísérletes és klinikai erőfeszítései nyomán 2018 vélhetően közelebb visz a Zika - valamint más patogén - vírussal szemben kialakítandó preventív és protektív védekezés gyakorlati megvalósításához. Napjainkban e stratégiai cél elérésében zászlóshajó a vakcina fejlesztés. Mindemellett, 2016-ban publikált eredmények nyomán várható számos engedélyezett antivirális gyógyszer újragondolt monoterápiás és kombinációs terápiás alkalmazása. Az anti-Zika kemoterápia bevonása talán több időt ad a Zika-vakcina fejlesztésnek, amely utóbbiban sarkalatos biztonságossági kérdés a gazdaszervezet korábbi flavivírus fertőzése, esetleg vakcinálása által generált anamnesztikus immun állapot előnyös vagy előnytelen hatása.

G-11 
2018-1

Akár vakcina, akár kemoterápia a majdani megoldás, a jól időzített, hatékony terápiához nélkülözhetetlen a korai és megbízható diagnosztika. Napjainkban a Zika-diagnosztika nemzetközileg elfogadott és ajánlott két technikai megoldása a vírus-RNS kimutatása PCR alapú nukleinsav teszttel és a Zika-specifikus IgM ellenanyag szerológiai kimutatása MAC-ELISA teszttel. Előnyeik mellett mindkét technikai megoldás felveti a diagnosztikai megbízhatóság kérdését. Így például, a PCR alapú nukleinsav teszt hamis negatív eredményt is adhat, hiszen a Zika-RNS kimutatása vér- és vizeletmintában a fertőzés tüneteinek megjelenését követő ≤ 7 napig optimális (nota bene, Zika fertőzés az esetek többségében tünetmentes...). Ezt követően, az erőteljesen csökkenő viremia miatt a diagnosztikai ablak beszűkül. Az IgM ellenanyag szerológiai kimutatásakor (Zika fertőzés tüneteinek megjelenését követő  > 7 nap) nem ritka az immunológiai "áthallás", azaz, a nem-Zika flavivírus okozta szerológiai keresztreakció (pl. Dengue 'E' antigén és Zika 'E' antigén térszerkezeti és szekvencia hasonlóságaiból eredő szerológiai keresztreakció Dengue-specifikus és Zika-specifikus ellenanyagok között a fertőzés akut szakaszában), miáltal a módszer nem egyértelműen megbízható különösen ott, ahol a Dengue és a Zika egyaránt előfordul. 
Marad tehát a kérdés: milyen technikai megoldások vezetnek a megbízható Zika diagnosztikához?   

G-112018-2

Fertőzés okozta veleszületett rendellenességek területi megoszlásával és előfordulási gyakoriságával foglalkozik az a brazil tanulmány, amely a 2015. október 30. - 2017. június 30. időszakban Săo Paulo tagállam területén (248.221.996 km˛, kb. 44.749.699 lakos) regisztrált feltételezett fertőzéses megbetegedéseket elemzi.
A számarányok a következők voltak: 1151 feljegyzett esetből Martins és munkatársai 960 esetet feldolgoztak, közülük 486 (50,6%) elemzését és követését megszüntették (141/486 eset a leírásoknak nem felelt meg, 345/486 esetben a magzati neuronalis fejlődés normális úton zajlott). Így 960-486=474 feltételezett fertőzéses esetet vizsgáltak, amely utóbbiból 244 (51,5%) esetben az embrionális fejlődés során kialakult elváltozásokat bizonyítottan nem fertőzés váltotta ki.
A további 230/474 esetben (48,5%)
 a veleszületett fertőzéses szindróma feltételezhető volt. Utóbbi feltételezés
146/230 (63,5%) esetben  bizonyítást nyert: 87 eset (37,8%) fertőzéses hátterét laboratóriumi (RT-PCR) vizsgálatokkal, 59 esetben (25,7%) a rendellenes fejlődést képalkotó eljárással igazolták.
A laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyított 87 fertőzéses esetből 55 fertőzött egyednél Zika vírust mutattak ki (a fennmaradt 32/87 egyednél kimutatott kórokozók: szifilisz, citomegalovírus, toxoplasmosis, herpes simplex vírus, Coxsackie vírus, parvovírus).
A Zika-pozitív 55 eset főszereplői: 23 újszülött, akik között 17 kisfejű
///
22 vetélés /// 5 magzat központi idegrendszeri rendellenességgel /// 3 újszülött korai halál /// 2 halvaszületett csecsemő.
Epidemiológiai hatékonyság szempontból a beszámoló hangsúlyozza a közegészségügyi regiszterek hiánytalan információ tartalmának szükségességét, a Zika vírus (és más vírusfertőzés...) kimutatásához nélkülözhetetlen klinikai minták elérhetőségének jelentőségét, a vírus kimutatását meghatározó nukleinsav alapú laboratóriumi tesztek szelektív specificitását, az egyéb fertőző ágensek kizárására szolgáló laboratóriumi tesztek (STORCH) nélkülözhetetlenségét.

... és marad a kérdés:
Zika neurotropizmus: mi történik
 
Zika vírus contra immunháztartás elemek: mi történik?  
 Copyright© www.bioteomed.org
Compass
Kapcsolat: btm(kukac)bioteomed(pont)org
természet, tudomány, kutatás, fejlesztés, ipar, biológia, fizika, kémia, mezőgazdaság, medicina, gyógyszer, szabadalom, technológia, irodalom, művészet, oktatás